Youtube is meer dan ooit een waardige vervanger voor de klassieke televisie. Je kijkt naar wat je wil, wanneer je maar wil. De groei van kwalitatieve kanalen die op regelmatige basis leuke content spuwen, maakt een avondje vullen met wielerverhalen een kwestie van kinderspel. Toegegeven, te veel is te veel, maar enkele top kanalen in je abonnementen lijst, maakt het heel eenvoudig om een dood momentje te vullen.

Hier zijn alvast 10 suggesties om te starten. Laat zeker weten wat jullie kijken, er zijn hoogstwaarschijnlijk nog tal van kanalen die ik mis.

Global Cycling Network

GCN is wellicht het bekendste wielerkanaal te vinden op youtube. Het zijn 4 sympathieke ex-profs/semi-pro’s die op een heel natuurlijke manier verschillende aspecten van het wielrennen bespreken. Ze hebben het over het nieuws in het pro peloton, tips over onderhoud van de fiets, trainingtips, voedingtips, achter de schermen van de grootste fiets producenten, leuke interviews met profs, … Ik vergelijk ze graag met de Top Gear van het wielrennen, een must-see voor de wielerliefhebbers.


The Vegan Cyclist

Tyler Pierce is een veganistische wielrenner uit Californië die een kijk geeft over hoe hij zich voorbereid op de criterium koersen. Met z’n Gopro filmt hij regelmatig zijn races en in een samenvatting toont hij wat er fout liep, hoe hij de koers tactisch probeert aan te pakken en geeft waardevolle lessen voor renners die willen beginnen met koersen. Echt een top kanaal! Een super sympathieke renner met montage skills, die prachtige video’s opleveren boordevol handige tips.

Durianrider

Durianrider is het “specialleke” van de lijst. Hij is een Australische wielrenner die niet op z’n mond gevallen is. Hij heeft wellicht meer haters dan lovers. Niet iedereen kan namelijk zijn spontane preeksessies waarderen, waar hij gewapend met een stevige dosis scheldwoorden, de kijker probeert te overtuigen van zijn gelijk. Langs de ene kant zeer entertaining, langs de andere kant heb je soms zoiets van “stop met zagen”. Hij is bekend geworden door z’n “30-bananen-per-dag-dieet” en originele fietsuitdagingen die hij nu en dan aangaat. Rond deze tijd begint hij aan een tocht doorheen Australië waarbij hij gemiddeld 400km per dag zal afleggen. Neem z’n mening met een korreltje zout en durianrider zal je heel wat entertaining youtube momenten opleveren.

Cycling Maven

Dit is naast de vegan cyclist mijn favourite vlogger van het moment. Het gaat over een Australische renner, die nagenoeg elke dag van zijn leven filmt. Waarom zou je Maven zijn leven willen volgen? Wel, hij komt namelijk heel veel interessante mensen vanuit de wielerwereld tegen. Hij beleeft ook fantastische wieleravonturen. The Maven is een heel oprechte mens waarmee je je gemakkelijk kan identificeren. En hij geeft bovendien ook heel leuke samenvatting van z’n critraces met heel handig sprint tips. Dit jaar heeft hij trouwens een heel mooie reportage gemaakt van een uniek beeld achter de schermen van de Tour de France, waar hij meereisde als reporter voor de Australische televisie. Een aanrader!

Shane Miller

Dit is een vriend van Cycling Maven en ze komen elkaar ook regelmatig tegen in elkaars vlogs. Maar in tegenstelling tot Maven, heeft Shane Miller wel een uitstekende vorm. Ter info: ik dacht dat z’n FTP rond de 350w ligt. Dit dus met als gevolg dat je af en toe zeer goede training tips kan oppikken. Hij heeft volgens mij ook banden met Zwift, mits hij regelmatig handige praktische tips geeft over het virtueel platform. Niet altijd top video’s (soms een volledig feed van een rit met z’n vrouw naar bepaalde bestemming, ronduit saai), maar af en toe zeer goede content te spotten.

Bikeradar

Dit is een verlengde van de bekende blog en fietsmagazine. Het zijn de artikels van de site in de vorm van een video. Het is altijd leuker om een review van een fiets of componenten te zien in een de vorm van video. Ze doen af en toe ook leuke testen zoals bijvoorbeeld: hoeveel verschil maken diepen wielen nu echt?

The Col Collective

Een youtube kanaal toegewijd aan het in beeld brengen bekende, maar ook minder bekende prachtige cols. Niet zomaar in beeld gebracht, maar mooie beelden inclusief handige tips om de col zo optimaal mogelijk te ervaren of zo snel mogelijk boven te geraken. Dit kan een goede voorbereiding zijn op de cols die we deze zomer gaan beklimmen, maar los daarvan inspireert het en doet het dromen naar gelijkaardige avonturen.

Velon

Velon is veel meer als een youtube kanaal, maar in dit geval kan je massa’s intense beelden ervaren, geschoten door GoPro’s vanuit de buik van het prof peloton. De beste manier om vanuit de luie zetel de intensiteit van de grootste koersen te voelen. Zeker checken!

Seth’s Bike Hacks

Een doodgewone kerel met super handige en slimme bike hacks, meer hoeft dat niet te zijn.

CyclingCam

Een jonge kerel van 20 jaar, in een zoektocht naar een carrière in het prof peloton. Een leuke inkijk hoe deze cat1 racer, zich probeert te tillen naar een hoger niveau. Hij maakt ook verrassend goeie footage. Deze heb ik nog zeer recent ontdekt, maar stelt voorlopig niet teleur. Check ‘em!