Als ze mij vragen of ik fiets in de winter, vertel ik hoe ik mountainbike toertochten in het weekend, combineer met zwift sessies in de week. Er zijn nog steeds heel wat fietsers die niet weten wat Zwift is en hoe het precies werkt. Ik krijg heel vaak te horen dat men geen geld wilt besteden aan een dure smart trainer. Dat is ook helemaal niet nodig. Bij deze mijn ervaring met zwift en hoe ik op een heel budgetvriendelijke manier gestart ben.

Wat is Zwift?

Zwift is een virtuele wereld voor wielrenners (recent ook voor lopers) die de indoor trainer of rollen heel wat leuker maakt. Het online platform maakt mogelijk om vanuit je living met renners over heel de wereld een tochtje te maken, trainingsritten te doen en zelfs een race te betwisten. Het koppelt sensor data van je fiets via ANT+ met je laptop of tablet en vertaalt deze via allerlei algoritmes naar een snelheid die je “ventje” in de virtuele wereld fietst. Er heerst helaas een misvatting dat men een dure smart trainer of wattage meter minimum nodig heeft om van Zwift te kunnen genieten.

Budgetvriendelijke Zwift opstelling

Fiets

Je hebt logischerwijze een fiets nodig. Laten we ervan uitgaan dat je in bezit bent van racefiets of mountainbike (meeste trainers werken perfect met MTB)

Computer of Tablet

Zorg voor een computer of tablet die voldoet aan de eisen van de Zwift applicatie. Ik denk dat de meeste hedendaags laptops/computers de applicatie op de minimum instelling zouden moeten kunnen draaien. Als dat niet het geval is, is er nog Zwift mobile, wat het mogelijk maakt om de Zwift applicatie op een mobiele drager te ervaren.

Zwift minimum specificaties

Fietstrainer

Hier kunnen we een eerste misvatting uit de wereld helpen. Je hebt dus geen super intelligente smart trainer nodig, die je 1000 euro lichter maakt, om op Zwift te kunnen rijden. Er zijn namelijk een hele reeks klassieke instapmodellen die Zwift getest heeft. Zo kunnen ze van een snelheidssensor afleiden welke wattage er nodig is om op die specifieke trainer die snelheid te halen. Let op: zwift zal aangeven in welke stand (een klassieke trainer kan meerdere weerstand standen hebben) de trainer ingesteld moet worden.

Bij de meeste trainers krijg je een soort van verhoging van je voorwiel, als je dat niet hebt zal je op een andere manier je voorwiel ongeveer een centimeter moeten verhogen om de fiets waterpas te krijgen.

Vanaf €120 kan je een degelijke klassieke trainer vinden, kijk wel even na of die door Zwift ondersteunt wordt.
Zwift – Classic trainers

Snelheidssensor met ANT+

Met zo’n eenvoudige trainer heb je minimum een sensor nodig die de snelheid van je achterwiel kan doorgeven aan je computer of tablet. Dit moet dan wel een sensor zijn voorzien van de ANT+ technologie om de data draadloos te kunnen doorsturen. Zo’n sensor kan je los kopen en zijn ook trouwens ook zeer handig bij het outdoor fietsen?Wanneer je bijvoorbeeld in een omgeving fietst waarbij het gps signaal regelmatig wegvalt, blijft snelheidsweergave toch constant en accuraat.

Garmin Snelheidssensor – €31,99

ANT+ Dongle

Om de data van je sensors te ontvangen heb je een ANT+ USB dongle nodig, die je in je tablet of computer kan pluggen. Deze dongle is speciaal gemaakt om het ANT+ signaal op te vangen. Let op! Zo’n signaal gaat niet veel verder als 3 meter. Ik heb er voor gekozen om een USB verlengkabel aan te schaffen om zo de dongle vlak onder de snelheidssensor te plaatsen. Dit verhoogd de reactiesnelheid van heel het systeem, met andere woorden, zullen je acceleraties iets sneller door Zwift worden waargenomen.

Ik raad de de dongle van Suunto aan. Het levert dezelfde kwaliteit als die van Garmin, maar dan voor een lagere prijs. Geloof het of niet, maar bij AS Adventure hebben ze daar nu de beste prijs voor:
Suunto Movestick – €29,95
USB verlengkabel – vanaf €2,95

Zwift Account

Je kan op Zwift gratis 40km rijden. Dit is perfect om je opstelling te testen en na te gaan of alles naar behoren werkt. Als je gebeten bent door het Zwift virus, kan je een abonnement starten. Zo’n abonnement kost $10 per maand. Je kan deze zeer gemakkelijk maand na maand activeren of deactiveren. Als ik weet dat ik een tijdje niet ga fietsen, deactiveer ik mijn abonnement meteen. En als ik merk dat ik dan uiteindelijk toch de vrije tijd heb, activeer ik het heel snel en gemakkelijk op de zwift website net voor ik de sessie start.

Optioneel:

Handdoek: Die is cruciaal om je van de lopende zweetdruppels op je voorhoofd en over heel je lichaam te ontdoen. Eigenlijk niet optioneel, maar MUST HAVE! Kleine tip: ik leg mijn handdoek meestal in z’n verlengde over mijn stuur, stuurpen en bovenbuis zodat dit ook het druppend zweet opvangt zodat het zout in het zweet het kader op termijn niet aantast. Nadien even afkuisen voor de zekerheid kan ook helpen. Let wel op, dat de handdoek niet in je crankstel terecht komt, Taxc, Elite en andere trainer merken heb daar speciaal een product voor ontwikkeld moest je daarin geïnstresseerd zijn.

Extra handdoek of matje: Die je onder je trainer en fiets legt en vloer beschermt van het druppend zweet. Dit wordt vaak meegeleverd met de trainer. Een rubber matje kan ook dienen als geluidsisolator of demping om (in geval van een appartement) klachten van de onderburen te vermijden. Het helpt ook het geluid in het algemeen te dempen.

Drinken: Neem altijd een volle bus (of twee) water bij de hand, want zonder de natuurlijk wind circulatie die je buiten hebt, zal je een pak meer vocht verliezen. Als je dus niet in kramp wilt schieten na een halfuur, is veel drinken de boodschap.

Ventilator: Om de natuurlijke wind circulatie die je hebt bij het rijden in openlucht na te bootsen, kan je altijd een ventilator installeren. Dit is ook ten zeerste aan te raden! Het maakt de indoor training een stuk aangenamer.

Smartphone met Zwift Link app: De app geeft leuke handige features als uitbreiding op de applicatie op je computer of tablet: je kan er eenvoudig communiceren met de renners in de buurt, snel van richting veranderen, een overzicht van groepsritten of wedstrijden raadplegen en nog heel wat andere leuke features waardoor je niet telkens bijna van je fiets dondert wanneer je naar het toetsenbord reikt. Als je geen app gebruikt, zorg er dan voor dat het toetsenbord binnen handbereik staat.

Wat is jullie ervaring met zwift? Hoe zijn jullie begonnen en met welke opstelling?